Sunday, June 27, 2010

Nytt liv til gammelt sengetøy






I serien "nytt liv til gamle ting" presenterer vi i dag selebukse til Minken. Jeg har så mange søte stoffer å sy kjoler i, men syntes det var på tide å lage noe til Minken - kan ikke bare sy til Pinken. Det eneste stoffet jeg syntes passet til en bukse var det gamle sengetøyet jeg hentet hos mamma og pappa for et par uker siden. Buksen var lett å sy - unnagjort på en kveld. Og denne gangen husket jeg å kneppe knappene riktig mellom beina. Og sist men ikke minst...jeg lærte meg knappehullsfunksjonen på symaskinen min. Den kan sy knappehull, men jeg har ikke kunnet det før. Brukte litt tid til å få maskineriet til å funke sånn som jeg ville, men da jeg hadde fått det til var det jo enkelt som bare det!
Neste gang jeg skal lage noe av dette mønsteret skal jeg lage buksen litt smalere i torsoen og kanskje litt bredere i beina. Jeg syntes resultatet var litt posete på magen, og litt trangt i beina, nemlig. Nederst på beina skulle det egentlig være ribb, men det hadde jeg ikke, så da tok jeg en bred strikk inni samme stoff som resten av drakten var i. Det funket greit, selv om det sikkert hadde vært finere med ribb.
Resultatet ble en rar liten Moods of Norway-aktig bukse, og Minken så ganske så vittig ut i den. Mamma synes det er på tide at jeg får meg litt ordentlig stoff - hun har et litt ambivalent forhold til å se barnebarna kledd i sengetøyet som hun sov i på 70-tallet. Jeg skyldte henne en grei sum penger for noe handling hun har gjort fra meg, men nå er den gjelden ettergitt mot at jeg kjøper stoffer og elastiske skråbånd for pengene. Hurra!!

Mønster: Stoff og stil
Stoff: mamma og pappas gamle sengetøy fra 70-tallet
Knapper: stoff og stil
Bred strikk: den lokale knappebua

Nytt liv til gamle gardiner






Forskjellen når jeg syr nå i forhold til når jeg har sydd tidligere, er at nå prøver jeg meg bare med det jeg har for hånden. Tidligere har hvert syprosjekt virkelig vært et prosjekt. Jeg har kjøpt mønstre, klippet størrelsen, handlet stoffer og tilbehør spesifikt til det jeg har planlagt å sy, og brukt evigheter på selve prosjektet. Nå har jeg masse stoffrester og gamle gardiner og sengetøy, og starter gjerne et syprosjekt klokken ni om kvelden. (Som er naturlig når du har to spedbarn å underholde hele dagen.) Jeg merker at jeg liker denne tilnærmingen utrolig mye bedre. Jeg lærer masse, og det er ikke så farlig hvordan resultatene blir. Etter hvert som jeg blir flinkere kan jeg kjøpe finere stoffer.
Jeg var ute hos mamma og pappa og fikk diverse gamle gardiner og sengetøy, og i serien "nytt liv til noe gammelt" starter jeg med kjole og lue til Pinken. Jeg har brukt hjelmluemønster fra ohelene syr + sin blogg, men jeg fikk det ikke helt til å stemme. Midtstykket ble for stort i forhold til sidestykkene. Jeg klippet det sånn at det passet til hverandre, men da jeg skulle prøve det på Pinken var luen litt kort bak og høy fremme, så dermed ble den litt liten og rar. Skulle sikkert fått det til å stemme på en eller annen måte. Skal prøve igjen - det er jo gjort på en halvtime å sy en sånn lue, så det er lett å prøve seg frem.
Kjolemønsteret synes jeg var kjempefint! Kommer til å lage flere kjoler i det. Denne er nok litt stiv og rar siden det er gardinstoff, men den ser jo fin ut da:)

Mønster: Stoff og Stil
Stoff: de gamle gardinene fra barnerommet mitt

Nye mønstre fra Stoff og Stil








Jeg bestilte en god del basic mønstre fra Stoff og Stil, for å ha noe å gå ut fra når jeg skal sy kjoler, bukser og dresser. Tenker at det er lettere å forandre på mønstre jeg allerede har enn å lage helt nye selv. Jeg har aldri sett et Stoff og Stil-mønster før, og var veldig positivt overrasket da jeg oppdaget at de er forhåndsklippet. Helt til jeg skjønte at det betydde at alle størrelsene jeg hadde kjøpt var feil. Jeg tenkte at det ikke spilte noen rolle hvilken størrelse jeg valgte siden man klipper selv i den størrelsen man vil ha. Men altså ikke når man får mønstre fra Stoff og Stil. Dermed hadde jeg åpnet en pakke med drakt i størrelse 50. Heldigvis har jeg et vennepar som nettopp har fått baby, og da ble det drakt til den av restestoffet fra vognposene. Det var også første gang jeg satte i trykk-knapper og laget kantbånd, så det hele ble litt halvveis om jeg må få si det. Jeg la konvoluttåpningen feil vei i halsen, bommet på knappene på beina, og fikk det skjevt nederst. Men,men...jeg fikk prøvd meg, og lærte masse, og det var det viktigste. Til neste gang skal jeg selvfølgelig sørge for at jeg legger stoffet riktig vei både i halsen og mellom beina ved knappene, og jeg skal velge skråbånd som er mer elastisk når stoffet er så elastisk som dette var. Har funnet flere slike på lykkedragen (fant det ikke på stoff og stil), så nå skal jeg handle litt:)
Stoff og Stil bytter egentlig ikke mønstre, men jeg klarte å grine meg til å få bytte dem - hadde jo tross alt ikke åpnet dem, og ville bare ha noen andre størrelser. Ingen tapte noe som helst på at jeg gjorde det byttet. Og så hadde jeg Minken og Pinken med meg i butikken, og de kan jo sjarmere de fleste til å gå med på det meste!

Så fakta om drakten er altså:
mønster: stoff og stil
stoff: bomullsjersey fra stoff og stil
knapper og skråbånd: også fra stoff og stil.

Wednesday, June 16, 2010

Vognposer til sommeren













Minken og Pinken ble lei av bag-ene, og dessuten har de nesten vokst ut av dem, så nå er de over i sportsvogn. Kombinert med at det har gått fra -10 grader, som det var da de ble født, til +20 grader nå, så var det på tide med nye vognposer. Denne gang bestemte jeg meg for å hive meg på voksipose-kjøret. Jeg valgte poplin ytterst fordi det er vind og vannavvisende. Selv om de som regel har regntrekk over, er det fort gjort at det regner litt på posene når jeg tar barna ut og inn og regntrekket ikke er ordentlig over vognen. Jeg valgte knyting som lukkemekanisme, og sydde firkanter av innerstoffet som pynt over festet til knytesnoren. Det er snøring øverst. Her laget jeg en remse som jeg sydde fast på innsiden samtidig som jeg sydde inner og ytterstoffet sammen, og tredde strikksnor gjennom. Jeg kunne ha laget en remse av ytter og innerstoffet, men da klarte jeg ikke å bestemme meg for hvilken tråd jeg skulle bruke. Ville ikke ha sort inni, og heller ikke grønn eller blå utenpå. Synes resultatet ble fint!
I bunnen er det glidelås for å kunne skifte til varmere dyne til vinteren igjen. Jeg sydde litt over glidelåsen sånn at selve taggen man drar i er gjemt inni et lite slags hull og dermed ikke skraper de søte små.
Det er klippet hull til 5 punkts seler i underdelen. Valgte å ikke sy gjennom hullene sånn at jeg kan skifte dyne. Litt mer knotete å få inn selene, men det gikk greit. Og skjønte etterhvert at jeg kunne sikk-sakke rundt først, og deretter klippe i midten. I begynnelsen klippet jeg først og sikk-sakket etterpå, og det var naturlig nok ganske mye vanskeligere! Jeg sydde ikke rundt bomullsjersey-en fordi den ikke rakner. I ettertid tenker jeg at jeg burde gjort det, for hullene utvider seg ganske mye i vognen av selene, merker jeg.

Mønster: Babyverden sitt hobbyforum
Stoff: Svart poplin fra stoff og stil ytterst, bomullsjersey fra stoff og stil inni.
Dyne: Sommerdyne fra Hansen og Dysvik

Mei tai bæresele




Vi har to babylonia bæresjal til Minken og Pinken (i tillegg til diverse annet bæretøy som vi aldri bruker), og de er kjempedeilige å ha på, men så fryktelig lange og knotete å få på. Derfor hadde jeg tenkt å kjøpe en babybjørn, men ble tipset om at mei tai var mye bedre å ha på. Jeg fikk instruksjoner av en venninne, og fant senere en oppskrift
på nettet, og satte i gang. Jeg har foret den med to lag flis i stroppen rundt magen for at den skal være god å bære og hvile mest mulig behagelig på hoftene. Ellers er det polstring i skulderstroppene, men neste gang kommer jeg nok til å gjøre denne lenger opp enn oppskriften sier. Vinkelen på skulderstroppene ble litt tullete også da jeg tok den på, så der blir det forbedringer når jeg syr den neste.

Minken og Pinken virker imidlertid for små til å sitte i selen - de kommer helt i spagat, og selv om jeg har lest på tettinntil.no at det ikke er tilfellet, så virker det ikke som de liker det i det hele tatt. De hyler og skriker når jeg prøver å sette dem i. Så jeg tror jeg må lage et par nye hvor jeg har innsving i selen, sånn at de får knærne utenfor.

Mønster: fra bare-prat
Stoff: Fleece-teppe fra Ikea inni, tykt bomullsstoff fra Ikea ytterst.

Sunday, June 13, 2010

17.mai-antrekk

Jeg synes Minken og Pinken var litt for små for bunader på 17.mai i år, men ville selvfølgelig pynte dem litt ekstra på verdens beste dag. Jeg lette etter matrosdress til Minken, men fant ikke noen før 17.mai, så dermed måtte symaskinen frem. Jeg hadde ikke fått gjort noe særlig research på nettet innen sying, så både mønster og stoff ble kjøpt på Husquarna her i byen. Og Minken hylte sånn da vi var der, at jeg overlot hele stoffvalget til ekspeditrisen. Resultatet var nok litt vel varmt...og Minken så litt ut som en 1800-tallsbaby.
Stoff: vaskbar ull fra Husquarna, krage i vaskbar ett-eller-annet (som jeg ikke fikk med meg gjennom all hylingen).
Mønster: dåpsdrakt fra Burda, som jeg forandret på kragen på, og laget lange ermer på.
Størrelse: 62






Pinken fikk en søt, rød 17. mai-kjole. Det første hun gjorde på frokosten var å gulpe utover det hele sånn at kjolen farget av på kragen. Hurra for 17.mai!
Mønster: eget
Stoff: baby-cordfløyel og blondebånd til krage. Alt fra Husquarna-butikken.
Størrelse: 56-60


Vognposer




Da vi hadde kjøpt vogn til Minken og Pinken måtte jeg jo selvfølgelig sy et par vognposer til dem. Jeg er helt oppgitt over hvor dyrt det er å kjøpe denslags, og syntes det å sy var både billigere og ikke minst mye gøyere.
Inni er det myk og deilig bomullsjersey fra stoff og stil, utenpå er det cordfløyel, også fra stoff og stil. Dynen inni er en varm dundyne fra Jysk, siden barna ble født midt på vinteren med stor V. Mønsteret er inspirert av snøggel fra hobbyforumet på babyverden.no, med et par egne vrier. Det er to knapper og stor åpning på ene siden, og en knapp og mindre åpning på andre. Siden tvillingbag-er er mindre enn de fleste andre bag-er er målene også mindre - så vidt jeg husker 80cm * 30cm.
Knapper og lisser er kjøpt i den lokale knappebua.
Posene var veldig varme og deilige, og ble flittig brukt så lenge Minken og Pinken lå i bag-ene.

Kjøreposer






Da jeg nettopp var blitt gravid satte jeg igang med å strikke en kjørepose til det jeg trodde var barnET i magen. Dette er kanskje det kjedeligste strikkeprosjektet jeg noengang har holdt på med. Pinne etter pinne med det samme - ikke noe mønster og seks nøster som skulle strikkes. Sukk! Da jeg så fant ut at det var tvillinger var det helt uaktuelt å strikke en til. Mamma syntes ikke at det gikk an, så dermed strikket hun den brune.
De har vært utrolig praktiske å ha i vognen når det har vært litt kaldt ute, og Minken og Pinken har brukt dem veldig mye. Og jeg synes de er ganske fine også. Luen som hører til er så dum fordi den sklir ned i øynene - er bare rullet opp i kanten nede, så de bruker ikke den. Vottene har vært greie også når det har vært kaldt, men jeg bruker ikke så ofte votter på dem.